Çınar Altı Çaycısı

Türkiye’de Milli Yas İlan Etme Eşiği mi?

Posted in Toplumsal by krasotkin on 16/05/2013

reyhanli-daki-patlamayi-anlatti_haber_4836993Millet nedir?

Siyaset bilimi ya da sosyoloji literatürüne girmeden basitçe açıklamaya çalışalım. Hatta en basit halinden gidelim, ortaokulda vatandaşlık dersinden aklımızda kalan bilgi kırıntılarından. Ne demişlerdi; ortak bir dil, tarih bilinci, sevinçte, elemde ve kederde birlik…

Bu ülkenin uzak bir sınır ilçesinde, daha birkaç gün önce bombalı saldırılar sonucunda yüzün üstünde yurttaşımız öldü (Kesinlikle kardeşimiz değil, yurttaşımız. Neden bu kardeşlik kelimesine mesafeli durduğumu daha sonra açıklamaya çalışacağım umarım).

Yapılacak ilk iş önce üzülmek, sonra da patlamalardan zarar gören insanların acısına ortak olmaktı. Sözün özü, vakit o insanların elemlerine ortak olma vaktiydi.

Geçtim dil, tarih, vatan birliğini, daha kendi insanımızın kederinde buluşamadık. Bu ülkede yüzün üstünde kişinin yanarak, parçalanarak, kömürleşerek ölmesine üzülmüyorsak başka neye üzülmeyi becerebiliriz?

Türkiye’de milli yas denen bir süreç yok, çünkü bir kere artık millet değiliz. Belirttiğim gibi, siyasi anlamda değil, acıyı paylaşma anlamında söylüyorum bunu. Kavramı oluşturan en basit fonksiyonu yerine getiremiyoruz daha.

Her ne pahasına olursa olsun, ciğerimiz de yansa, ağlamaktan helak da olsak bu süreçle yüzleşmemiz lazımdı. Reyhanlı halkının yanında olduğumuzu bir şekilde hissettirmemiz lazımdı. Bu  süreçte medya ve basın organlarına büyük görev düşüyordu. Ancak medyanın bu işlevi görmesi iktidarın reyting kaybetmemesi adına engellendi.

İnsanlar acılarını paylaşmak isteyen, hallerine bakıp kahrolan diğer insanların varlığından bihaberler, düşünebiliyor musunuz yıkımı? Terk edilmişlik, yalnızlık hissinin ne kadar ağır olduğunu tahayyül edebiliyor musunuz?

Dil olarak bölündük, acıyı paylaşma anlamında bölündük… Bizden geriye çok az şey kaldı. Bu günler incelikle kurgulandı, organize bir biçimde de tatbik edildi. Sonuç sen, ben, o, kopan kol, bacak ve başka şeyler.

Ne millisinden, ne yasından bahsediyorsunuz siz?

Tagged with: ,

Yorum bırakın